Translate to:

Pogledajte kako se stari Beograd uklapa u današnji

19/05/2015

Kada pogledate slike starog Beograda, gotovo da možete da osetite atmosferu koja je tada vladala prestonicom. Zamislite kako šetate Balkanskom ulicom punom zanatskih radnjica, pa onda svratite do stare Terazijske česme i na kraju do Trga republike kojim prolazi tramvaj. Iako to nikada nećemo zaista doživeti, mi smo se zapitali kako bi se stari Beograd uklopio u ovaj novi, modernizovani. I, znate šta? Prilično se dobro slaže!

– Stari Trg republike nije izgledao mnogo drugačije od ovog današnjeg. Palata “Riunione” je i dalje tu, tu je i Narodni muzej, iako je sada skriven skelama, a tu je i čuveni “Konj”. Međutim, danas nema ovih divnih fenjera, a ni tramvaj višene prolazi samim trgom. Naravno, tada nije bilo ni čuvenog sata, a Trg nije služio za mesto okupljanja. Današnji Trg je sasvim druga priča, koja ipak u sebi nosi delić starog duha.

– Nije bez razloga Balkanska ulica jedna od najpoznatijih u našoj prestonici. Bila je poznata po najboljoj ćeten-alvi i sladoledu u gradu, i u malim zanatskim radnjama ste mogli da pronađete sve što poželite. Nije tada bilo velikih tržnih centara, već je upravo ova ulica bila prva destinacija kada želite nešto da kupite. I danas od roditelja, baka i deka možete da čujete kako su šešire uvek kupovali upravo u ovoj ulici, kako su odela krojili kod čuvenog Voje, a uveče su rado posećivali bioskop “20. oktobar”. Nažalost, zanatlija više nema, a duh Balkanske više nije ono što je nekad bio.

Via: www.24sata.rs

Beograd_150515_Ras foto Rajko Ristic12_1000x0

Beograd_150515_Ras foto Rajko Ristic04_1000x0

Beograd_150515_Ras foto Rajko Ristic03_1000x0

  • Share

  • admin (75)
  • Hello Serbia (1201)
  • Comments are closed.