Translate to:

Pećina Beli Majdan

27/04/2015

rakovac-pecina-beli-majdan-3_0Odlučili smo da vam olakšamo prvomajske praznike, te smo odabrali nekoliko divnih destinacija u Srbiji koje možete veoma brzo i lako posetiti.

Omogućite sebi da uživate u prirodnim bogatstvima naše zemlje i da osetite svež vazduh, bez svakodnevne saobraćajne gužve i žurbe.

Stari kamenolom Beli Majdan, ili kako ga još zovu Rakovačka pećina, nalazi se u Rakovcu.

Do pećine se može doći direktno automobilom nasutim putem ili peške od spomenika posvećenog NOB-u koji se nalazi pored glavnog puta koji vodi za Zmajevac. Pripremite se za malo penjanja uz strmu padinu kako biste došli do velike dvorane.

Dvorana je visoka oko četiri metra, nastala je iskopavanjem kamena u davnim vremenima najverovatnije za potrebe obližnjeg manastira Rakovac, a svod drže kameni stubovi. Rudnički kop je zatvoren 30-ih godina.

Postoje i stepenice isklesane u kamenu, tako da možete obići sve odaje u unutrašnjosti. Dimenzije celog kompleksa su impozantne i jedinstvene za područje Fruške gore. Postoji put koji vas može dovesti iznad svoda dvorane odakle se pruža upečatljiv pogled na Fruškogorje.

Pored pećine se nalazi i jedan otvor u zemlji iz koga izbija topao vazduh koji je posebno osetan tokom hladnijih dana.

Uskoro i novi predlozi za izlete.

 

rakovac-pecina-beli-majdan-11_0

Izvor: www.fruskac.net/rs

  • Share

  • admin (75)
  • Hello Serbia (1201)
  • Comments are closed.