Translate to:

Najbolje mesto na svetu za življenje

24/08/2015
Beograd

Beograd

Po najnovijim analizama britanskog lista “Economist”, Melburn je i dalje grad u kojem se najbolje živi, dok se Beograd ove godine nalazi na 97. mestu na listi gradova u kojima je najpogodnije živeti, što je drastičan pad u odnosu na 2012. godinu kada je bio na 45. mestu.
Beč se nalazi na drugom mestu liste najboljih gradova za život, a među prvih 10 su i Vankuver, Sidnej, Helsinki i Cirih, dok je najbolje rangirani kineski grad Peking na 69 mestu.
Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, bezbednost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura i životna sredina, a prema objavljenim podacima kvalitet života širom sveta opao je za jedan odsto, a stabilnost i bezbednost je lošija za 2,2% usled terorističkih napada i sukoba u zemljama kao što su Sirija, Ukrajina, Tunis i Libija.
Tokom poslednjih pet godina kvalitet života opao je u 57 gradova koji su se ranije nalazili na listi mesta u kojima je najpogodnije živeti.
Prema podacima koje je objavio “Economist Inteligence Unit” (EIU), mesta u kojima se najbolje živi su “gradovi srednje veličine u bogatijim zemljama sa relativno malom gustinom naseljenosti”, pa su veliki gradovi kao London i Njujork lošije rangirani.
Poslednjih pet gradova na listi 140 najpogodnijih mesta za život su Tripoli, Lagos, Port Morsbi, Daka i Damask.
Izvor: www.ekapija.com
  • Share

  • admin (75)
  • Hello Serbia (1201)
  • Comments are closed.