Translate to:

BITEF – Sećanje na Jovana Ćirilova

17/09/2015

Ove godine se održava 49i BITEF u periodu od 17. do 24. septembra, koji će ugostiti pozorišta iz Nemačke, Francuske i Rusije i biće ukupno prikazano deset predstava.

Ovo je prvi BITEF nakon smrti Jovana Ćirilova, ali u njegovu čast ovogodišnji festival nosi naziv “Uspomeni Jovana Ćirilova.”

Bitef_1000x0

Beogradski internacionalni teatarski festival ove godine nam donosi pregršt zanimljivih i uzbudljivih predstava, a u raznovrsnom programu svako će naći nešto za sebe. Gran pri “Mira Trailović” i Specijalnu nagradu, koja od ove godine po odluci Odbora Bitefa nosi ime Specijalna nagada “Jovan Chirilov”, dodeliće medjunarodni žiri. Predsednica je Mirjana Karanović, a članovi dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska), glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

U sastavljanju selekcije uzeti su u obzir svi dominantni pravci u savremenom teatru, da bi se naša publika upoznala sa aktuelnim trendovima kako velikih pozorišta tako i nezavisnih trupa, mada zbog nedostatka novca ne u broju koliko bismo voleli, a tu su i, poslednjih godina već uobičajeno, ostvarenja iz Srbije i regiona, najavila je selektorka Anja Suša.

Svi odabrani autori imali su na umu naslov festivala, odnosno posvetu jednoj vrsti tradicije i načina mišljenja koji je zastupao Ćirlov i pre njega Mira Trailović.

Ovo je naš odabir.

Bitef3_1000x0

Ilijada

Bitef 2015: Ilijada, Foto: Promo

Datum: 18. septembar

Mesto: Madlenianum

Režija: Jernej Lorenci

Ilijada je prvi ep Evrope, praroman, praopera, praspektakl, prvi MTV. Ilijada je temeljno školsko štivo i nedostižni književni vrh. Ilijada je deo svih nas. Svi poznajemo Zevsa i Heru, i Atinu i Aresa, svi znamo lepu Helenu i Parisa, Agamemnona i Menelaja, Ahila i Patrokla. Ovo remek-delo Homera oživeće ovog septembra na “daskama koje život znače” u Madlenianumu, donosi nam je fenomenalna ekipa iz Slovenskog narodnog pozorišta u Ljubljani, a predstava traje 2 sata i 40 minuta.

Zašto ne sme da se propusti: Obuhvata sve one likone o kojima godinama slušate i pokazuje ih u pravom svetlu. Možda vam je lektira bila dosadna, ali u predstavi žete uživati. Ovo je jedno od onih dela koja svaki čovek treba barem jednom da odgleda.

Bitef4_1000x0

Smrt Ivana Iljiča

Bitef 2015: Smrt Ivana Iljiča, Foto: Promo

Datum: 19. septembar

Mesto: Jugoslovensko dramsko pozorište, scena „Ljuba Tadić

Režije: Tomi Janežič

Uprkos naslovu koji nas navodi na temu smrti, priča otvara pitanje života – kako živeti u skladu sa sobom i šta daje smisao našim životima. Predstava pokušava dotaknuti ovo veliko pitanje na najjednostavniji mogući način, bez nepotrebnih pozorišnih dodataka, sa čistim prisustvom aktera na pozornici. Predstava traje 4 sata sa dve pauze, i stiže nam iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Zašto ne sme da se propusti: Priča koja će vas na najbolji način podsetiti šta je život, koliko je vredan i šta za svakog od nas smrt zapravo predstavlja.

Bitef2_1000x0

Common Ground

Bitef 2015: Common Ground, Foto: Promo

Datum: 23. septembar

Mesto: Atelje 212, scena „Mira Trailović“

Režija: Jael Ronen

Jugoslavija – zemlja koja više ne postoji. Iščezla u bratskim ratovima tokom 90ih. Po drugi put od 1914. Sarajevo je bilo u centru naizgled beskonačnog konflikta koji živi i dalje u sadašnjosti. Mnogi ljudi su pobegli u Berlin – u potrazi za poslom ili drugim životom. Kako ovi Berlinci doživljavaju ove konflikte danas? U svom novom projektu Jael Ronen sakuplja izvođače koji su došli u Berlin iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada i Prijedora. Šta je njihova tačka dodira?

Zašto ne sme da se propusti: Bavi se uvek aktuelnim temama na ovim prostorima, a tim iz Berlina predstaviće ih sa svežom, drugačijom tačkom gledišta.

Bitef1_1000x0 (1)

Mrtve duše

Bitef 2015: Mrtve duše, Foto: Promo

Datum: 24. septembar

Mesto: Pozorište na Terazijama

Režija: Kiril Serebrenikov

Sakupljanje poreza za mrtve ljude – to je briljantan biznis model službenika Čičikova, čiji dramski karakter pronalazi svoje identične predstavnike u finansijskim čarobnjacima i žonglerima našeg doba. Čudnovatost ove produkcije leži u savremenim glasovima tih prevaranata i državnih sluga, iako moskovski reditelj Kiril Serebrenikov uveliko nadmašuje ideju pukog transponovanja komada u sadašnjost. Nalikujući nekakvoj slagalici u slikama, sled scena koje izvodi izvanredna muška podela – sprovodi publiku kroz lavirint zabluda, kroz beskonačno zabavnu transformaciju svih izvođača, lanac apsurdnih događaja u kojima srećemo staricu, patetične pijandure, čak i konje, čopor pasa…

Zašto ne sme da se propusti: Ekipa iz Moskve nam ovog puta donosi predstavu koja će vas na najbolji način naterati da se zapitate i malo bolje pogledate stvari i ljude oko sebe i da sagledate banalnost zla.

DATUM

VREME

MESTO

PREDSTAVA

17. SEPTEMBAR 20:00 H
TRAJANJE: 1H 20’
NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU
VELIKA SCENA
FOLKSBINE AM ROZA-LUKSEMBURG PLAC, BERLIN, NEMAČKA
PO DITERU ROTU
MURMEL, MURMEL
REŽIJA: HERBERT FRIČ
18. SEPTEMBAR 20:00 H
TRAJANJE: 2H 40’ (SA PAUZOM)
MADLENIANUM SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠČE DRAMA LJUBLJANA, MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO I CANKARJEV DOM, LJUBLJANA, SLOVENIJA
HOMER
ILIJADA
REŽIJA: JERNEJ LORENCI
19. SEPTEMBAR 19:00 H
TRAJANJE: 4H  (SA DVE PAUSE)
JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE
SCENA „LJUBA TADIĆ”
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, NOVI SAD, SRBIJA
L. N. TOLSTOJ
SMRT IVANA ILJIČA
REŽIJA: TOMI JANEŽIČ
21. I 22. . SEPTEMBAR 20:00 H BITEF TEATAR SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE (LJUBLJANA, SLOVENIJA), HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA PL. ZAJCA (RIJEKA, HRVATSKA), BITEF (BEOGRAD, SRBIJA) I MOT (SKOPLJE, MAKEDONIJA)
KOMPLEKS RISTIĆ
REŽIJA: OLIVER FRLJIĆ
21. SEPTEMBAR 19:00 H
TRAJANJE: 1H 20’
ATELJE 212
SCENA „MIRA TRAILOVIĆ“
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU, HRVATSKA
MI SMO KRALJEVI A NE LJUDI
REŽIJA I KOREOGRAFIJA: MATIJA FERLIN
21. SEPTEMBAR 21:00 H
TRAJANJE: 1H 35’
CENTAR ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU CENTAR ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU, BEOGRAD, SRBIJA I
IBZEN SKOLARŠIP, SKIEN, NORVEŠKA
IBZENOV NEPRIJATELJ NARODA KAO BREHTOV POUČNI KOMAD
REŽIJA: ZLATKO PAKOVIĆ
22. SEPTEMBAR 20:00 H
TRAJANJE: 1H
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, NOVI SAD
SCENA „PERA DOBRINOVIĆ”
BIRO KASIOPEJA, PARIZ, FRANCUSKA
ZBOGOM
AUTOR I REDITELJ: ŽONATAN KAPDEVIJEL
22. I 23.  SEPTEMBAR 15:00 H
21:00 H
TRAJANJE: 2H
JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE
SCENA „STUDIO”
DASARTS, AMSTERDAM, HOLANDIJA I TKH [TEORIJA KOJA HODA], BEOGRAD, SRBIJA
DISKRETNI ŠARM MARKSIZMA
(VEČERA-PERFORMANS OD ŠEST JELA)
AUTOR: BOJAN ĐORĐEV
23. SEPTEMBAR 20:00 H
TRAJANJE: 1H 45’
ATELJE 212
SCENA „MIRA TRAILOVIĆ“
MAKSIM GORKI TEATAR, BERLIN, NEMAČKA
JAEL RONEN I ANSAMBL
COMMON GROUND
REŽIJA: JAEL RONEN
24. SEPTEMBAR 20:00 H
TRAJANJE: 2H 20’
POZORIŠTE NA TERAZIJAMA GOGOLJ CENTAR, MOSKVA, RUSIJA
PO N. GOGOLJU
MRTVE DUŠE
REŽIJA: KIRIL SEREBRENNIKOV

Izvor: 24sata

  • Share

  • admin (75)
  • Hello Serbia (1201)
  • Comments are closed.